Duurzaamheid
Duurzaamheid (duurzaamheiddeskundige: is verantwoordelijk voor de duurzaamheid – Leah )
Geef een korte beschrijving van de ontwikkeling ‘duurzaamheid’. Tijdens de Stockholm Conference on the Human Environment (VN) in 1972 stond dit thema voor het eerst op de agenda. Hoe heeft dit thema zich verder ontwikkeld?
Op deze historische top besloten regeringsleiders werk te maken van duurzame ontwikkeling en stelden daarvoor een aantal belangrijke verdragen op:
* een Klimaatverdrag;
* een Bossenverdrag;
* een Biodiversiteitsverdrag;
de Agenda 21, een omvangrijke uitvoeringsplan.
In 2002 zijn dezelfde landen weer bij elkaar gekomen tijdens de Wereldtop over duurzame ontwikkeling (WSSD) in Johannesburg en inmiddels is afgesproken dat in 2012 weer een nieuwe wereldtop zal worden gehouden in Brazilië (met als werktitel Rio + 20). Op die top zal de vergroening van de economie in het licht van de armoedebestrijding staan.
· Licht toe wat ‘duurzaamheid’ is: Beschrijf de drie P’s in eigen woorden.
Duurzaamheid is een duurzame ontwikkeling van toerisme in een land, regio of een toeristische bestemming dat streeft naar een evenwicht in de relatie tussen economische, ecologische en socio-culturele aspecten.
Het is een participatieproces dat leidt tot kwaliteitsverbetering waar alle betrokken partijen nu en in de toekomst baat bij hebben.
De elementen van duurzaamheid, ook wel de drie P’s genoemd, zijn:
People: Sociale en culturele duurzaamheid, toename van het welzijn van mensen.
Planet: Ecologische duurzaamheid, het respectvol behandelen van de natuur en het milieu.
Profit: Economische duurzaamheid, een gezond rendement op lange termijn.
· Licht toe wat onder ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ wordt verstaan en geef drie voorbeelden uit het werkveld.
Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen neemt een bedrijf de verantwoordelijkheid voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Het bedrijf maakt bewuste keuzes om een balans te maken tussen people, planet en profit. Bij iedere bedrijfsbeslissing wordt een afweging gemaakt tussen belangen van betrokken personen, bedrijven en organisaties.
Een voorbeeld uit het werkveld is Tui met groen toerisme. Tui heeft aandacht voor het milieu en de sociale aspecten. Tui heeft een duurzaamheidbeleid: buy green, sell green, share green & be green. Ze streven naar vermindering van watergebruik, energie en afval. Ook kijken ze naar arbeidsomstandigheden, het gebruik van regionale producten en naar de omgang met de lokale bevolking. Het symbool van een boompje geven de groene accommodaties aan in het aanbod.
Een tweede voorbeeld uit het werkveld is dierenpark Amersfoort. Het dierenpark investeert in natuur- en soortbehoud projecten. Ook is er een greenteam samengesteld om de bedrijfsvoering duurzamer te laten worden. Het dierenpark heeft tevens een wildlife fund opgericht, een fonds om natuurbeschermingsprojecten te steunen die zich inzetten voor natuur en soortbehoud.
Een derde voorbeeld is camping thyencamp. De camping wekt elektriciteit op door middel van zonnepanelen en gebruikt regenwater voor het doorspoelen van de toiletten.
· Geef een beschrijving van welke rol het thema ‘duurzaamheid’ sinds begin tachtig in de reisbranche vervult, bijvoorbeeld: “Van Brundtland Report in 1987 tot ANVR – Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO) in 2009”.
Duurzaam toeristisch ondernemen houdt in dat ondernemingen naast het streven naar winst en continuïteit rekening houden met de effecten van hun activiteiten op het milieu en de menselijke aspecten in de breedste zin. Een organisatie draagt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen die voortvloeien uit zijn beslissingen en handelen op de leefgemeenschap en –omgeving.
Brancheorganisatie ANVR, samen met haar leden (zaken)reisagenten en touroperators, zet zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen, omdat zij de continuïteit voor reisondernemingen moet bevorderen door ook volgende generaties aantrekkelijke bestemmingen te kunnen aanbieden.
Toerisme is tevens voor vele (ontwikkelings) landen een sector die een belangrijke bijdrage levert aan de economische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen en kan helpen met het verbeteren van welvaart, welzijn, natuur en milieu.
Visie
De ANVR bevindt zich in de kopgroep van brancheorganisaties in Nederland als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij zij zich specifiek richt op duurzaam toerisme. De reisbrancheorganisatie voelt zich, samen met haar leden (zaken)reisagenten en touroperators medeverantwoordelijk voor vervoer, verblijf en vermaak waardoor toerisme een bijdrage levert aan duurzame ontwikkelingen.
Missie
Om de visie te realiseren, heeft de ANVR een dynamisch beleid ontwikkeld, waarbij zij zich proactief en toekomstgericht opstelt. De reisondernemingen worden door de brancheorganisatie gestimuleerd en aangezet tot, en ondersteund bij het ontwikkelen van duurzaam toeristische producten en diensten, waardoor de positieve effecten zoveel mogelijk worden versterkt en de negatieve sociale, culturele en milieubelastingen op het reizen zoveel mogelijk worden beperkt.
De volgende fundamenten moeten de basis vormen van het DTO-beleid:
* Duurzaam toerisme management
* Beleidsbeïnvloeding
* Ontwikkelen en beschikbaar stellen van ‘tools’
* Communicatie (in- en extern)
* ANVR-secretariaat en DTO
Kortom: ANVR wil ‘duurzaam ondernemen en reizen’ stimuleren, binnen de reisbranche reguleren en communiceren.
· Geef vijf voordelen van duurzaam toerisme en twee nadelen van duurzaam toerisme. Licht elk voor- en nadeel toe, eventueel aan de hand van een voorbeeld.
Voordelen
Een groot voordeel van duurzaam toerisme is dat de bevolkingen van een toeristisch land een kans krijgt om inkomsten te hebben. Veel toerisme zorgt voor meer werkgelegenheid.
Een ander voordeel is dat door duurzaam toerisme onze leefomgeving beter wordt.
Ook ontstaan er door duurzaam toerisme bijzondere reizen. Bijvoorbeeld in contact komen met de lokale bevolking.
Ook zorgt duurzaam toerisme ervoor dat mensen gaan nadenken over duurzaamheid en het belang ervan.
Duurzaam toerisme levert een bijdrage aan het behoud van de natuur en de zorg voor het milieu.
Nadelen
Een nadeel van duurzaam toerisme is de prijs. Doordat het duurzaam toerisme nog in ontwikkeling is, is de prijs per reis vaak duurder dan gewone reizen. Hierdoor kiezen veel mensen nog voor gewone reizen.
Een ander nadeel is dat duurzame reizen vaak worden bestempeld als oubollig en waar bijvoorbeeld alleen maar natuurliefhebbers aan deelnemen.
· Sluit af met een beschrijving over wat Spanje / Andalusië op de bestemming zelf doet aan duurzaamheid.
Duurzaam toerisme is een belangrijke beweging in Spanje en Andalusië. Organisaties als ANDECO streven ernaar om toerisme te gebruiken als middel om meer vrijheid, begrip en gelijkheid te krijgen. Verder worden er duurzame reizen aangeboden waarbij de natuur, het milieu en lokale bevolking centraal staan. Ook zijn er in Spanje een aantal van de grootste wind- boerderijen ter wereld. Windenergie is daar een zeer belangrijk duurzaam product.
Agrotoerisme
Door de toenemende urbanisatie, willen toeristen tijdens hun vakantie steeds vaker een kijkje nemen in het rurale leven. Denk hierbij aan
een bezoek en- of overnachting aan een boerderij.
Andalusië is van oorsprong agrarisch. Ongeveer twintig procent van de bevolking vindt hierin ook vandaag de dag nog een bestaan. In Spanje bestaat er een organisatie die een garantie geeft dat bepaalde producten geheel produceert zijn volgens ecologische Landbouw. In Andalusië heet deze de CAAE. Andalusië is de grootste regio in Spanje wat betreft de biologische landbouw. Het totaal aantal aan hectare is bijna 800.000 hectare.
Door agrotoerisme onderdeel te maken van onze reisproducten kunnen we de klant laten zien hoe het leven is op bijvoorbeeld een veehouderij.
Daarnaast ervaren ze het belang van biologische landbouw en kunnen ze de producten zelf proeven.