De vraagzijde
De vraagzijde (hoofd marketing: is verantwoordelijk voor de vraagzijde Jordy) Uitvoerige beschrijving van de doelgroep ‘Nederlandse groeps(rond)reiziger’
Over het algemeen wordt gedacht dat groepsreizigers erg wanhopig zijn en zelf geen vrienden hebben om mee op vakantie te gaan. Dit is veelal niet het geval. Groepsreizigers zijn zeer extraverte mensen die op zoek zijn naar andere reisgenoten om nieuwe ervaringen mee te delen. Er zijn verschillende soorten groepsreizen, namelijk: singlereizen, ouderenreizen, groepsreizen voor stelletjes, avontuurlijke groepsreizen etc. Het eerste voordeel van een groepsreis is dat deze vaak goedkoper te boeken zijn dan individuele reizen. Het echte voordeel is uiteraard het opdoen van nieuwe contacten en ervaringen.
Na wat research, hebben we geleerd dat een Nederlandse groepsreiziger aan een aantal punten moet voldoen, namelijk:
Motivatie; wat is de motivatie van de groepsreiziger. Boekt deze een groepsreis alleen vanuit het financiële aspect, omdat een groepsreis vaak goedkoper te boeken is, of speelt het opdoen van nieuwe contacten en ervaringen ook een belangrijke rol. Een reiziger die graag een lange reis wil maken, maar dit absoluut niet alleen wil doen, heeft ook een goede reden om eens te kijken naar groepsreizen.
Flexibiliteit; een groepsreiziger deelt een bepaalde reis met meerdere reizigers. Het is bekend dat een groepsreiziger over het algemeen vrij open en extravert zijn. Maar het is zeker in het belang van de reis, en diens sfeer, dat alle groepsreizigers het goed met elkaar kunnen vinden. Het is daarom van belang dat de groepsreizigers flexibel zijn, en zich, wanneer nodig, aan kunnen passen aan andere groepsreizigers.
Voorbereid; als groepsreiziger is het belangrijk voorbereid te zijn. Je kunt vaak op de site van de reisorganisator verschillende belangrijke aspecten over de groepsreis opvragen. Denk aan samenstelling van de groep, uiteraard de bestemming van de reis, de geplande activiteiten op bestemming en de verschillende vormen van verblijf op bestemming.
Kritisch; een groepsreiziger is veelal financieel gericht. Vaak wordt een groepsreis geboekt vanwege zijn financiële voordelen. Toch is het verstandig voor een groepsreiziger om ook kritisch te zijn wat betreft de andere voor- en nadelen die een groepsreis te bieden heeft. Denk aan excursies en andere activiteiten en de andere reizigers.
Besluitvaardigheid; veel groepsreizigers denken dat het een schande is om alleen te boeken. Veel groepsreizigers twijfelen zo lang, dat ze uiteindelijk te laat zijn met boeken. Een ervaren groepsreiziger weet dat het absoluut geen schande is om alleen te boeken, en boekt een groepsreis op basis van andere aspecten.
Zelfkennis; een groepsreiziger moet weten waar dat hij zelf toe in staat is. Een reiziger die zichzelf vrij avontuurlijk acht, maar doorzettingsvermogen en conditie mist, kan een avontuurlijke groepsreis stevig ophouden. Een groepsreiziger moet zichzelf dus kennen en een reis boeken die bij hem of haar past.
Kortom, groepsreizigers voldoen over het algemeen aan een aantal persoonlijke kenmerken. Veel reizigers die besluiten om deel te nemen aan een groepsreis zijn buitengewoon open en extravert ingesteld. Toch is dit vaak niet genoeg. Een open en extraverte reiziger doet er goed aan om ook aan de bovengenoemde persoonlijke kenmerken te werken, omdat deze ervoor zorgen dat de groepsreis een succes wordt voor de gehele groep groepsreizigers.
De reisbegeleiding moet voldoende weten over de Spaanse cultuur. Daarom hieronder vast een onderzoek naar de dingen die de reisbegeleiding moet weten voor een tour.
De Spaanse cultuur
De Spaanse cultuur heeft heel veel te bieden. Je kunt hier denken aan sport, muziek, dans, eten en drinken. Wanneer je in Spanje bent, zul en moet je al deze dingen ontdekken.
De Spaanse dans
De Flamenco is een populaire dans dat een traditie is geworden in de Spaanse samenleving. Flamenco is een verzamelnaam voor zowel muziek als dans en zang. Het geeft een krachtige uitdrukking van levensvreugde en verdriet. Flamenco is ontstaan in Andalusië, het zuiden van Spanje. Soorten dansen zijn de Duende, Compás, Palos en Sevillianas. Voor meer informatie over de flamenco, bezoek de site: http://flamenco.tty.nl/
Stierenvechten
Sinds de 18e eeuw is stierenvechten een enorme sport in Spanje. Spanjaarden zien het niet als een sport, maar meer als een strijd tussen mens en dier. Het is kunst. Het stierenvechten komt voornamelijk voor in en rondom Madrid. Niet alleen de Spanjaarden gaan ernaar kijken wanneer het plaats vindt. Ook de toeristen vinden het interessant om te zien. Maar ook veel Spanjaarden en toeristen zijn er sterk op tegen. Ze vinden stierenvechten dierenmishandeling en willen dat het afgeschaft wordt. Voor meer informatie over het stierenvechten in Spanje, bezoek de site:
http://www.viagranada.be/stierenvechten.php
De beroemde schilders uit Spanje
Picasso:
Picasso is een van de beroemdste Spaanse schilders. Hij is geboren in 1881 in Màlaga. De stijl van Picasso is te beschrijven. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso
Velázques schilderde portretten van de koninklijke familie van Koning Filips IV. Velázques schildert realistisch met veel details. http://nl.wikipedia.org/wiki/Diego_Vel%C3%A1zquez_%28kunstschilder%29
Spanje heeft vele feestdagen die ongeveer gelijk zijn aan dat van Nederland. Op 6 januari vieren ze Driekoningenoptochten. Hier worden de Kerstcadeautjes uitgedeeld en – gepakt.
In maart wordt het 4 dagen durende feest Fallas de Valènca gevierd. Papieren poppen worden in deze 4 dagen door middel van vuurwerk in brand gestoken.
In Andalusië wordt het Semana Santa (Goede Week) gevierd. Hier worden de christelijke beelden en altaren door broeders door de straten gedragen.
Om een mooie groot dans- en muziekspektakel te beleven moet je naar Sevilla tien dagen na Pasen. Met Pinksteren vindt er een bedevaart plaatst genaamd El Roicio. http://www.reizen.info/reis/europa/spanje/cultuur_spanje/
De siësta is een standaard dagbesteding van de Spanjaard. Vooral in de zomer. De siësta is van 14.00u tot 17.00u in de middag en dan zijn ook vele winkels gesloten. In deze uren wordt er gegeten, geslapen of uit te rusten.
Wanneer je naar Spanje gaat, moet je de Spaanse keuken ontdekt hebben. De vele wijnen van de wijngaarden in Spanje en de paella, chorizo en tapas.
Typische drankjes van Spanje zijn sangria, horchata en clara. De naam sherry komt van de Andalusische stad Jerez de la Frontera.
Zoals hierboven al is beschreven, kan de wijn niet ontbreken bij de maaltijden. Spanje is ook één van de belanrijkste wijnproducenten. Leuke excursies zijn naar de wijngaarden waar je de proces van druif tot wijn ontdekt.
Er zijn een aantal kenmerken van het eetcultuur in Spanje zoals:
Twee maal per dag een warme maaltijd (’s middags en ’s avonds)
Het wijn drinken bij de maaltijden
Scheutig gebruik van olijfolie in de gerechten
Het eten van zoetigheden als ontbijt bijvoorbeeld
Spanje is een vis-land, dus vis mag niet ontbreken bij de maaltijden
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_keuken
Voetbal is een belangrijke sport in Spanje. In bijna elke grote stad is wel een boetbalclub te vinden. Zo heb je Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF en sevilla FC. De thuisbasis van FC Barcelona is het grootste stadion van Europa, Camp Nou. Recenter nieuws is dat Spanje wereld kampioen is geworden in 2010. (http://nl.wikipedia.org/wiki/camp_nou. Basketval is ook een grote sport in Spanje. Het wordt hier op hoog niveau gespeeld en het Spaanse nationale basketbalteam is zelf wereldkampioen geworden in 2006.
Er zijn ook mensen die vauint Japan naar Andalusie gaan. Het is fijn voor de reisbegeleiding om informatie te hebben over de Japanse cultuur.
Cultuur Japan
Japan is het op 4 na dichtbevolktste land ter wereld. De Japanners leven dicht op elkaar aangezien er maar 15% leefgebied is.
Japan is een keizerrijk en dat zie je aan de geschiedenis en de wonderlijke invloeden van de vele culturen die in Japan heersen. Deze verschillende Aziatische culturen en geschiedenis kun je in vele musea vinden. Ook de Japanse kunst en de waardevolle regilieuze voorwerpen uit tempels en heiligdommen zijn er te bezichtigen.
De godsdienst Shintoisme is de overheersende godsdienst in Japan, maar ook het zenboeddhisme is van groot belang. Deze twee geloven worden aan elkaar geweven aangezien veel mensen beide geloven.
Japan heeft een aantal tradities en gebruiken zoals, buigen in plaats van handen schudden bij een begroeting, ze trekken hun schoenen uit bij binnenkomst. Japanners houden ook theeceremonies, doen aan bloemschikken en het kweken van bonsaiboompjes. Hier komen de gevoelens voor eenvoud, schoonheid en traditie in terug.
Om een beeld te krijgen van de samenleving
Verschillende huizen en flats staan door elkaar. Oude en nieuwe huis, van baksteen of van klei. Het is allemaal te vinden. Aangezien het in Japan erg heet is, zijn de huizen met veel ramen gemaakt zodat er een briesje erdoorheen kan waaien.
Japans-Riukiuaans taal is een taalfamilie die is afgeleid van een taal genoemd als Proto-Japans. De verschillende theorieën tussen de relatie van het Japans en de andere talen zijn niet met elkaar te vergelijken.
Klimaat
Het klimaat is erg afwisselend, tot vochtig en koud in de winter van subtropische gradens in de zomer.
Eten en drinken
Japanse maaltijden bestaan uit rijst, groenten, miso-soep, pickels en vis of vlees. Ook zijn Sushi en Sashimi populaire gerechten. Dit zijn schijfjes rauwe vis, ingepakt met rijst en een omhulsel van zeewier.
Ook gefrituurde groenten of zeevis en Japanse Sathe of Tofu is erg populair en kun je in de restaurants vinden.
De Japanners eten voornamelijk met stokjes. Voor de beginnelingen is het wat lastig, maar de Japanners eten zelf noedels met stokjes.
Sport
De vechtsporten komen voornamelijk uit Japan. Je moet denken aan judo, karate en kendo. Sumo worstelen is een erg traditionele, populaire sport. 2 grote, zware mensen moeten elkaar onderuit halen of elkaar uit de kleine ring duwen.
http://www.nl.emb-japan.go.jp/japannu/leven/leven.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Japan#Klimaat
http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_talen
Hoe is de markt ‘Nederlandse groeps(rond)reiziger gesegmenteerd
Dit is een duidelijke beschrijving van een groepsreiziger. Toch bestaat er geen enkele standaard doelgroep waarvan alle personen voldoen aan deze beschrijving. Daarbij dus de vraag: op welke doelgroep moet een reisorganisatie die zich specialiseert in groepsreizen zich richten?
Dit is uiteraard afhankelijk van het soort groepsreis. Zoals eerder gezegd zijn er verschillende soorten groepsreizen, namelijk:
* Singlereizen
* Seniorenreizen
* Groepsreizen voor stelletjes
* Avontuurlijke groepsreizen
* Jongerenreizen
* Sportieve groepsreizen
Hieronder zal ik per categorie groepsreis de doelgroep beschrijven. Ook zal ik een kernachtige beschrijving geven in hoeverre elke doelgroep/segment geïnteresseerd is in duurzaamheid in zijn algemeen.
Single reizen
Uiteraard is de voornaamste doelgroep voor single groepsreizen singles. Toch is het momenteel niet deelnemen aan een relatie lang niet het enige criterium waar naar gekeken wordt als we de doelgroep voor deze categorie groepsreizen willen beschrijven. Ook leeftijd, opleiding en sociale staat worden meegenomen in deze omschrijving. Je hebt natuurlijk singles in alle leeftijdsgroepen. Zo zijn er meerdere aanbieders van singles groepsreizen die zich oriënteren op singles vanaf 25 jaar. De grootste leeftijdsgroep ligt tussen de 30 en de 55 jaar. Veelal wordt het begrip ‘single’ ruim genomen. Wanneer je wel een partner hebt, maar deze niet mee wil/kan op een reis, ook dan kun je een van de singles reizen boeken. Dit is dus een zeer ruime doelgroep.
Interesse in duurzaamheid
Singles tussen de 30 en de 55 zijn over het algemeen hoog opgeleid. Singels in deze leeftijdsgroep zijn vaak single omdat ze hun carrière voorop stelden. Daardoor zijn zij vaak ook hoog opgeleid. Over het algemeen zijn hoog opgeleiden zich wel goed bewust van de wereld om hen heen. Aangezien het duurzaamheid denken iets is wat de laatste decennia speelt in de hele wereld, kun je wel zeggen dat de hoog opgeleiden hier het nodige van mee gekregen hebben. Ik wil niet zeggen dat de doelgroep van deze categorie groepsreizen sterk geïnteresseerd is in duurzaam toerisme, maar ze zijn zich er zeker van bewust. Van de andere kant is dit wel een doelgroep die gewend zijn aan luxe, en dit ook verwachten van hun groepsreis. Vanuit dit opzicht eist deze doelgroep een relatief hoge tol van het milieu op bestemming.
Seniorenreizen
Ook voor seniorenreizen gaat de doelgroep verder dan alleen leeftijd, hoewel 9 van de 10 aanbieders van seniorenreizen zich richten op een doelgroep bestaande uit 40+, 50+, 60+ en 70+. Er wordt verder ook gekeken naar sociale staat, mate van zelfstandigheid en mate van ondernemingsgezindheid. De aanbieders van seniorenreizen bieden vaak twee vormen van reizen aan. De eerste vorm richt zich op vitale senioren die een relatief hoge mate van zelfstandigheid hanteren. Bij deze reizen zal er geen sprake zijn van extra begeleiding en zullen verschillende activiteiten/excursies ondernomen worden. De tweede vorm richt zich op senioren die wel extra begeleiding nodig hebben. Bij deze reizen wordt rekening gehouden met additionele hulpmiddelen en begeleiding. Verder zullen de vervoersmiddelen en vakantiewoningen voldoen aan de eisen die de reiziger stelt.
Interesse in duurzaamheid
De doelgroep van seniorenreizen bestaat uiteraard uit senioren. Senioren staan erom bekend dat ze bewust zijn van bepaalde zaken uit ervaring. Duurzaamheid is een van die zaken. Senioren hebben de wereld zien veranderen en hebben het milieu zienderogen achteruit zien gaan. Daarom zijn senioren zich buitengewoon bewust van de wereld om zich heen en welke tol zij daaraan eisen. Ook is het een
feit dat deze categorie van groepsreizen een relatief lage tol eisen op de bevolking en het landschap van de vakantiebestemming.
Groepsreizen voor stelletjes
Aanbieders van deze categorie groepsreizen richten zich op een veel bredere doelgroep dan de meeste categorieën groepsreizen. Het voornaamste doel van deze reizen is namelijk het genieten van elkaar en van de omgeving. Dit is een kenmerk dan zeker niet leeftijdsgebonden is. Aanbieders van deze categorie groepsreizen stellen hun doelgroep dus voornamelijk samen op basis van sociale staat. Het belangrijkste gegeven is dus dat de reizigers een koppel moeten vormen. Er wordt dan niet gekeken naar de ‘samenstelling’ van het koppel (m/v, m/m of v/v).
Interesse in duurzaamheid
Laat ik beginnen met het feit dat het moeilijk is om de interesse van deze doelgroep kernachtig weer te geven. Stelletjes heb je namelijk in alle leeftijdsgroepen en sociale klassen. Wat bekend is van deze categorie groepsreizen is dat de doelgroep (stelletjes) veel op elkaar gefocust zijn. Daarom kunnen we wel zeggen dat ze zich niet zozeer bewust zijn van het fenomeen duurzaam toerisme, laat staan dat ze dit toepassen in het dagelijkse leven. Verder is het ook zo dat deze doelgroep een relatief hoge tol eist op het landschap en de bevolking van de vakantiebestemming. Dit is namelijk een doelgroep die houdt van luxe en compleetheid. Wat hen betreft is de vakantie zo compleet dat ze zelf nergens aan hoeven te denken. Op die manier kunnen de koppels alle tijd voor elkaar nemen.
Avontuurlijke groepsreizen
Ook aanbieders van deze categorie groepsreizen richten zich op een brede doelgroep. Ook avontuurlijk zijn is veelal niet leeftijdsgebonden. Aanbieders van deze reizen richten zich dus op mensen uit alle leeftijdsgroepen. Het belangrijkste criterium voor het bepalen van deze doelgroep is dat de reizigers avontuurlijk ingesteld moeten zijn. Deze reizen bieden een uitgebreid pakket van reizen aan die gevuld zijn met avontuurlijke activiteiten, wandelingen en excursies.
Interesse in duurzaamheid
Dit is een doelgroep die, bewust of onbewust, duurzaam toerisme bedrijft. De voornaamste activiteiten bij deze categorie groepsreizen bestaat namelijk uit wandelen, klimtochten, mountainbiken en andere avontuurlijke excursies. Deze vorm van activiteiten eist toch wel de laagste tol van de bevolking en de omgeving op de vakantiebestemming. Dit is een doelgroep die niet zozeer de werkgelegenheid van de lokale bevolking verhoogd, maar wel de normen en waarde van deze bevolking respecteert. Deze doelgroep heeft dus, nogmaals bewust of onbewust, duidelijk interesse in duurzaamheid en duurzaam toerisme.
Jongerenreizen
De aanbieders van deze categorie groepsreizen richt zich uiteraard uitsluitend op jongeren. Deze doelgroep is dus wel duidelijk leeftijdsgebonden. De doelgroep van deze reizen ligt veelal tussen 16 en 22 jaar. Over het algemeen zijn deze reizen bestemd voor groepen vrienden. Ook zijn er reizen waar de reisgroep samen wordt gesteld door de aanbieder. Deze reizen zijn vol activiteiten waar jongeren van houden. Denk aan kroegentochten, zonnen en feesten.
Interesse in duurzaamheid
Uit het onderzoek dat ik verricht heb is gebleken dat de doelgroep van deze categorie groepsreizen relatief weinig interesse toont in duurzaamheid. Dit is een doelgroep die deelneemt aan groepsreizen enkel en alleen maar om een leuke vakantie te ervaren. Het is dan wel zo dat deze doelgroep zorgt voor een redelijke stijging van de werkgelegenheid op bestemming. Verder is deze doelgroep zich niet bewust van de negatieve dan wel de positieve gevolgen van de vorm van toerisme die zij bedrijven. Je kunt dus wel zeggen dat deze doelgroep weinig tot geen interesse toont in duurzaamheid en duurzaam toerisme.
Sportieve groepsreizen
De doelgroep waar aanbieders van deze categorie groepsreizen is minder uitgebreid dan de voorgaande. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er relatief weinig zijn die hun vakantie vol actieve en sportieve activiteiten door willen brengen. Desalniettemin is er een doelgroep voor deze markt. De doelgroep waar aanbieders van deze reizen zich op richten bestaat simpelweg uit actieve mensen. Dit geldt voor jong en oud.
Interesse in duurzaamheid
Voor de doelgroep van deze categorie groepsreizen geldt vrijwel hetzelfde als bij de doelgroep van avontuurlijke groepsreizen. Ook deze doelgroep bedrijft, bewust of onbewust, duurzaam toerisme. Hoewel deze doelgroep meer ruimte vereist om diens sportieve activiteiten te bedrijven op bestemming, zorgen zij wel weer voor meer werkgelegenheid dan dat de avontuurlijke reizigers doen. Voor het bedrijven van sportieve activiteiten zijn uiteraard wel sportvelden en dergelijke nodig. In die zin heeft deze doelgroep wel een grotere impact op het milieu van de vakantiebestemming. Al met al is dit toch een doelgroep die zich bewust is van de positieve en de negatieve gevolgen van de vorm van toerisme die zij bedrijven.