Cultuur Hofstede
Kijken vanuit de ogen van Geert Hofstede
Geert Hofstede onderzoekt de verschillende culturen. Wat vinden we ‘normaal’ en wat vinden we’abnormaal’. De Spaanse cultuur is anders dan dat van Nederland, maar zijn de verschillen ‘normaal’ of ‘abnormaal?
De cultuur van Spanje is anders dan Nederland en dat komt mede door het klimaat. De werktijden en normen en waarden zijn verschillend. Andere oogsten waardoor er andere goederen op de markten ligt voor voedsel. Het oude muziekcultuur is anders. Kortom: de gehele cultuur is anders.
Hieronder staan de vier dimensies beschreven die Hofstede hanteert.
Machtsafstand: In Spanje is de machtsafstand hoger dan in Nederland. In Nederland is deze zelfd erg laag. Dit omdat de Nederlandser de macht tussen bijvoorbeeld man en vrouw gelijk willen houden. In Spanje is dit niet het gevalt. Hier praten ze wel over ondergeschikte en bazen. Vaak is ook de man in huis de baas. Vandaar dat de machtsafstand in Spanje hoog is.
individualisme: Individualisme in Nederland is steeds meer gestegen. Het aantal alleenwonende is gestegen en singlereizen worden vaker geboekt. Hierdoor wordt er vaak alleen voor zichzelf gezorgd. In Spanje zijn veel bedrijven familiebedrijven. Hier wordt, hetgeen dat verdient wordt aan de familie gegeven en van geleefd.
Masculiniteit: De machtsafstand op het werk in Nederland is relatief laag. De bazen horen suggesties aan van de medewerkers en het samenwerken verloopt ook goed. In Spanje is dit stroever. Hier is de baas echt de baas in een bedrijf en de medewerkers moeten naar de baas luisteren. In de familiebedrijven heeft de oudste generatie de leiding en de andere generaties zullen moeten volgen.
Onzekerheidsvermijding: Nederlanders zijn erg flexibel. Ze willen nog wel eens te laat komen of vergeten afspraken. In Spanje is de onzekerheidsvermijding 86%. Hier houdt iedereen zich aan de afspraak en te laat komen wordt niet geaccepteerd . Regels zijn hier erg belangrijk en zullen gevolgd moeten worden .
(Bron: een PFD bestand van de site www.marktplaatsmbo.nl
Japan uitgewerkt aan de hand van de theorie van Hofstede.
Culturele dimensies volgens Hofstede:
Cultuur is volgens Hofstede een collectieve mentale programmering, die de leden van één groep of categorie mensen onderscheid van die van een andere. Deze culturele dimensies kunnen worden opgedeeld in de onderdelen:
- Machtsafstand
- Collectivisme tegenover individualisme
- Femininiteit tegenover masculiniteit
- Onzekerheidsvermijding
Deze theorie wordt toegepast op het land Japan en staat hieronder uitgewerkt.
Machtsafstand:
Machtafstand is een mate waarin minder machtige leden van een instituties of organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is. Dit betekent dat mensen uit verschillende culturen zich makkelijker of juist niet neerleggen bij het feit dat de machtsafstand ongelijk verdeeld is. Hofstede heeft de machtsafstand in twee gebieden onderverdeeld, algemene normen in het gezin, school en werk en bij de politiek en ideeën. Er wordt gerekend met een machtafstandindex (MAI), deze metingen staan weergeven in een tabel en Japan scoort op deze lijst als volgt, het land heeft een staat in de rangorde o p 33 met een mai-score van 54.
Individualisme/collectivisme:
Een samenleving is individualistisch als de onderlinge banden tussen individuen los zijn van elkaar, iedereen wordt geacht om voor zich zelf te zorgen en voor zijn of haar naasten familie. Een samenleving is collectivistisch als de individuen vanaf hun geboorte opgenomen zijn in sterke hechten groepen, die hun levenslang bescherming bieden in ruil voor onvoorwaardelijke loyaliteit. Op de Individualisme-index (IDV) van hofstede heeft Japan een gedeelde rangorde van 22/23 samen met Argentinië en individualiteit score van 46. Wat betekent dat Japan een collectivistisch land is.
Masculiniteit en femininiteit:
Een samenleving is masculien als de sociale sekserollen duidelijk gescheiden zijn: van mannen wordt verwacht dat ze assertief en hard zijn, gericht zijn op materieel succes. Vrouwen horen bescheiden en teder te zijn en horen vooral gericht te zijn op de kwaliteit van het bestaan. Als een samenleving feminien is zullen de sociale sekserollen elkaar overlappen zowel mannen als vrouwen zijn bescheiden en teder en zijn gericht op de kwaliteit van het bestaan. De masculiniteitindex (MAS) geeft aan dat Japan een rangorde heeft van 1 samen met Oostenrijk en een score heeft van 95. Hier uit kan opgemaakt worden dan Japan een zeer masculien land is.
Onzekerheidsvermijding:
Onzekerheidsvermijding is de mate waarin de leden van een bepaalde cultuur zich bedreigd voelen door onzeker of onbekende situaties, dit gevoel wordt onder andere uitgedrukt in nerveuze spanning en in een behoefte aan voorspelbaarheid. Simpel gezegd een behoeft aan formele en informele regels. Japan scoort op de onzekerheidsvermijdingsindex (OVI) als volgt het land heeft een rangorde van 7 en de OVI score is 92. Wat betekent dat de bevolking van Japan zich nog er vast houdt aan regels en formaliteiten.